Co čicháme?

17.10.2014
nahoře hydratace aldehydu na geminální diol, dole struktura vanilinu

Čichové receptory savců rozpoznávají molekuly aldehydů až po jejich reakci s vodou na geminální dioly. To jsou molekuly se dvěma -OH skupinami na koncovém uhlíku. Tato reakce probíhá ve vrstvě hlenu, jež pokrývá nosní sliznice. Znázorněna je na obrázku nahoře. Zjistil to americko-izraelský výzkumný tým pod vedením Kevina Ryana z City College of New York. Aldehydy patří k nejdůležitějším vonným látkám. V parfumerii se jich používají desítky. Patří k nim např. i vanilin (na obrázku dole) a ethylvanilin, jež se vyznačují vanilkovou vůní a chutí.

 
Odeslat komentář k článku "Co čicháme? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Co čicháme? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace